Performance drivers in the hospitality industry - Božič, Valentina (Mednarodno inovativno poslovanje, 2025)
Namen članka –Namen tega prispevka je identificirati ključne elemente, ki vplivajo na uspešnost v gostinstvu, ter preveriti njihov vpliv na uspešnost na vzorcu gostinskih podjetij iz Slovenije in Hrvaške.Raziskovalna metodologija –Obsežen pregled literature in analiza vsebine sta prispevala k oblikovanju seznama 30 dejavnikov uspešnosti v gostinstvu, ki so bili ovrednoteni z uporabo Delphi metode. V kvantitativni raziskavi je bil končni seznam dejavnikov povezan z uspešnostjo podjetij na vzorcu gostinskih podjetij iz Slovenije in Hrvaške.Ugotovitve –Hotelirji so kot ključne dejavnike uspešnosti ocenili kakovost storitev, segmentacijo in zadovoljstvo strank. Nadaljnja analiza je pokazala, da ne obstaja en sam dejavnik uspešnosti, ki bi bil relevanten za vsa gostinska podjetja. Klaster analiza je razkrila pet skupin podjetij, ki se osredotočajo na svoj specifičen nabor dejavnikov uspešnosti.Praktične implikacije –Raziskava ponuja celostni pogled na področje dejavnikov uspešnosti ter nudi smernice za strokovnjake iz industrije pri odločanju, na katera področja naj se osredotočijo za doseganje želenih rezultatov.
Keywords: dejavniki uspešnosti; hotel performance; Hotelirstvo; performance drivers; resource-based theory; Strateško načrtovanje; teorija virov; uspešnost hotelov