Povezanost telesne aktivnosti študentov s študijskim uspehom - Lipošek, Silvester (Šport (Ljubljana), 2019)
Znano je, da redna telesna aktivnost otrok, mladostnikov in odraslih pozitivno vpliva na splošno zdravje. Splošna telesna pripravljenost in telesna aktivnost dokazano pozitivno vplivata na zaznavanje in koncentracijo. V raziskavah zelo dolgo niso našli nobene značilne povezave med telesno aktivnostjo in akademskimi dosežki, predvsem zato, ker se je pri telesni aktivnosti osredotočalo na kardiovaskularno kondicijo (vzdržljivost). Ko so znanstveniki začeli raziskovati še druga dejstva, so opazili, da obstaja pozitivna korelacija med nekaterimi merami psihomotoričnih sposobnosti, kognitivnih sposobnosti in akademskimi dosežki - psihomotorične veščine in kognitivna funkcija imajo namreč veliko skupnih nevroloških mehanizmov. Izboljšanje lastnosti delovanja možganov (povečana cirkulacija krvi v možganih, povečanje nivoja hormona, izboljšanega z vnosom hranljivih sestavin, in večja budnost) je povezano z redno telesno vadbo.
Keywords: academic success; physical activity; students; študenti; telesna aktivnost; učni uspeh