Država in suverenost v dobi globalizacije - Ahtik, Meta (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2011)
Pojem ekonomske suverenosti, ki ga je mogoče opredeliti kot sposobnost države, da ob upoštevanju eksogenih dejavnikov (svetovni trg ipd.) spodbuja rast in razvoj svojega gospodarstva z uporabo denarne, fiskalne, trgovinske in industrijske politike, v zadnjih desetletjih postaja vse pomembnejši. Vključitev v različne tipe regionalnih ekonomskih povezav pomeni odpoved delu ekonomske suverenosti in njegov prenos na povezavo. S tem si članica izboljša možnosti za gospodarsko rast in razvoj. Cilj članka je identificirati različne elemente ekonomske suverenosti, ki jih država izgubi z vstopom v različno intenzivne tipe ekonomske integracije. Podrobno sta analizirana primera Evropske unije in območja z evrom.
Keywords: economic sovereignty; European Union; Evropska unija; globalizacija; globalization; regional economic integrations; transfer of economic sovereignty to REI; integracija; države; EU and national economic sovereignty; suverenost; regionalno gospodarstvo; regionalne ekonomske integracije; ekonomska suverenost; prenos ekonomske suverenosti