Degradirana okolja in njihovo oživljanje v kulturni prostor z umetnostjo - Beja, Boris (knjige, 2025)
Strokovna publikacija predstavlja vsebine projektnih aktivnosti, ki so potekale v sklopu projekta Degradirana okolja in njihovo oživljanje v kulturni prostor z umetnostjo. V času trajanja projekta so bila izvedena usposabljanja, katerih ciljno občinstvo so bili zlasti učitelji, ki v svoje poučevanje vključujejo likovne vsebine, in študentje, ki se za svoje likovno (pedagoško) delo šele usposabljajo. Učeči so v sklopu usposabljanja pridobili interdisciplinarno znanje, ključno za izvajanje dejavnosti oživljanja degradiranih okolij v kulturni prostor z umetnostjo, smo upoštevali tako smernice prenove visokošolskega strokovnega izobraževanja s predlogom izvedbenega načrta kot potrebe učečih posameznikov, prepoznanih na podlagi izsledkov raziskav. Interdisciplinarnost smo zagotovili z vključevanjem izbranih vsebin s področij sodobnih 3D tehnologij, tekstila ter s področja industrijske arheologije in konservatorstva ter restavratorstva. Poleg ključnih informacij o pripravah, idejnem snovanju in izvedbi projektnih nalog udeležencev, ki so podprte z bogatim foto-dokumentarnim in drugim slikovnim gradivom, strokovna monografija vključuje tudi rezultate in analizo usposabljanj, izvedenih v sklopu projekta. Pomemben del publikacije predstavljajo povzetki predavanj predavateljev in strokovnih sodelavcev. Primeri dobrih praks, ki jih predstavljamo v publikaciji, so rezultati udeležencev usposabljanj in njihovega prenosa znanja, usvojenega na usposabljanjih. Pričajo o opolnomočenju učečih s kompetencami za naslavljanje problematike oživljanja degradiranih okolij z umetnostjo v svoji lokalni skupnosti ter ozaveščajo širšo javnost o pomenu varovanja okolja in nacionalne kulturne dediščine. Izbrani primeri dobrih praks v razmislek ponujajo različne ideje, kako iz degradiranega okolja v nekem lokalnem okolju ustvariti trajnostni kulturni prostor s ciljem krepitve zavesti o ohranjanju kulturne dediščine.
Keywords: Degradirana območja; degradirana okolja; Likovna umetnost; projekti; Revitalizacija; študenti; učitelji; umetnost; Zborniki