Some algebraic properties of Sierpiński-type graphs - Farrokhi Derakhshandeh Ghouchan, Mohammad (Ars mathematica contemporanea, 2021)
V članku obravnavamo nekaj algebrajskih lastnosti grafov Sierpińskega in družino regularnih posplošenih grafov Sierpińskega. Za družino regularnih posplošenih grafov Sierpińskega določimo njihov spekter in karakteriziramo tiste grafe, ki so Cayleyjevi grafi. Poleg tega vpeljemo novo družino ne-Cayleyjevih vozliščno tranzitivnih grafov in, temu ustrezno, novo množico ne-Cayleyjevih števil. Določimo tudi Laplaceov spekter grafov Sierpińskega v nekaj posebnih primerih, postavimo pa tudi hipotezo v zvezi s splošnim primerom.
Keywords: Cayley graph; Cayleyjev graf; graf Sierpińskega; Laplaceov operator; Laplacian; ne-Cayleyjevo število; non-Cayley number; Sierpiński graph; spectrum; spekter