Nekatere geografske značilnosti selitev slovenskih športnikov in športnih delavcev - Gobec, Matic (Šport (Ljubljana), 2016)
Prispevek analizira selitve slovenskih športnikov in športnih delavcev. Športniki in športni delavci spadajo v posebno socialno skupino, za katero je značilna visoka stopnja mobilnosti. Selitve predstavljajo del njihovega vsakdana. Za športne selivce so značilne tako začasne kot tudi stalne selitve; pri slednjih se morajo udeleženci soočiti ali s naturalizacijo ali z asimilacijo v novem okolju, medtem ko je pri začasnih selitvah zadostna le prilagoditev. V študiji smo se osredotočili na krajevno in časovno komponento športnih selitev. Podatke smo pridobili prek spletne ankete, poslana slovenskim športnikom in športnim delavcem, športnim organizacijam ter klubom, s katerimi smo predhodno vzpostavili stike. Študija ugotavlja visoko mobilnost slovenskih športnih selivcev; poleg najpogostejših dnevnih in tedenskih selitev so zelo pogoste tudi sezonske selitve. Glavna ciljna območja selitev slovenskih športnikov in športnih delavcev so razpršena predvsem znotraj Evrope, vendar so navzoča tudi drugod po vsem svetu. Te selitve imajo torej globalno razsežnost in tendenco rahlega povečevanja.
Keywords: družbena geografija; migration; selitve; Slovenia; Slovenija; social geography; sport; šport; športni delavci; športniki