National stereotypes as a co-determinant of bilateral relations - Lovec, Marko (Teorija in praksa, 2016)
Delo predstavlja preliminarno študijo vloge stereotipov v odnosih med državami Zahodnega Balkana. V skladu s predlaganim modelom stereotipi sooblikujejo bilateralne odnose skupaj s strukturnimi dejavniki, kot je tekma za politične in ekonomske vire, pri čemer fizična razdalja služi kot kazalnik za vlogo stereotipov kot takšnih, etnična razdalja pa za vlogo strukturnih dejavnikov. Model je preizkušen z navzkrižno primerjavo vloge kazalcev stereotipov, fizične in etnične razdalje ter razvoja bilateralnih odnosov v obdobju 2014-2015. Rezultati kažejo zvezo med relativno stereotipizacijo, fizično in etnično razdaljo ter specifičnim razvojem odnosov, s čimer podpirajo model.
Keywords: Bilateral relations; Bilateralni odnosi; Družbena razdalja; Foreign policy; Former Yugoslav republics; nacionalni stereotipi; Nekdanje jugoslovanske republike; Social distance; Stereotipi; Stereotypes; Zahodni Balkan; Zunanja politika