The cave-dwelling fauna of the Balkan peninsula: its origin and diversification - Ćurčić, Božidar P. M. (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Kras Balkanskega polotoka naseljuje veliko število endemičnih in reliktnih jamskih živali, ki pripadajo paleomediteranskim, lavrazijskim, paleoegejskim, južno- in severnoegejskim (protobalkanskim) filetičnim skupinam vrst in višjih taksonov. Glavni vzroki izjemne raznovrstnosti troglobiotične favne tega območja so: (1) raznovrstna nadzemna favna, ki je naseljevala proto-Balkan v daljni preteklosti, (2) trajnost kopnih obdobij v različnih predelih Balkana, (3) prisotnost mogočnih apnenčastih slojev in posledičen razvoj podzemnega kraškega reliefa, (4) vrstenje ugodnih klimatskih razmer, ki so spodbujale kolonizacijo podzemnih življenjskih prostorov, in (5) raznovrstne prilagoditve različnih nižjih in višjih taksonov v številnih izoliranih podzemnih nišah. Raziskave jamskih prebivalcev balkanskega krasa so dale dodatne dokaze njihove velike starosti in različnih izvorov. Te vrste in rodovi so zadnji predstavniki stare favne, ki je svoje zadnje zatočišče našla v podzemlju Balkana in sosednjih območij. Poleg tega je očitno, da so posebne geomorfološke in klimatske razmere na Balkanu, skupaj s posebnostmi v zgodovinskem razvoju tukajšnje favne, naredile Balkan za glavno središče razselitve in kolonizacije vrst in skupin vrst, torej glavni vir obnove in nastanka biotične raznovrstnosti, ne le v Mediteranu, temveč v vsej jugovzhodni Evropi.
Keywords: Balkanski polotok; biodiverziteta; jamska favna