Učinkovitost metode usmerjenega raziskovanja motoričnega prostora v športu - Šteblaj, Luka (Šport (Ljubljana), 2021)
Med osnovne premise športne vadbe sodi načelo racionalnosti, ki zahteva, da s čim manj truda in časa dosežemo zastavljene trenažne učinke. Proces treninga mora biti torej zasnovan ekonomično in učinkovito. Naloga trenerjev in vaditeljev je ustvariti pogoje za takšen trening ter posledično napredek in uspeh v športni panogi. Med ključne dejavnike za uspeh športnika sodi obvladovanje tehničnih in taktičnih elementov športa, ki jih imenujemo tudi gibalne spretnosti. Teh se športnik v procesu treninga uči, jih izpopolnjuje in znanje prenaša v tekmovalne okoliščine s pomočjo procesa gibalnega učenja. V športni praksi so pogosti tradicionalni, linearni pristopi h gibalnemu učenju. Metoda usmerjenega raziskovanja motoričnega prostora je ena izmed metod gibalnega učenja, ki se je razvila kot protiutež linearnim pristopom. Predstavljena metoda zajema celosten pristop h gibalnemu učenju, ki s premišljeno uporabo različnih omejitev v izvedbi gibalne naloge, z zunanjim usmerjanjem pozornosti in s poenostavljanjem gibalne naloge izboljšuje proces športnega treninga. Produkt tega naj bi bila kakovostnejša izvedba gibalne naloge, ki je odpornejša proti prisotnosti stresa in spremembam v okolju. Slednje je še posebej pomembno v športu, kjer se lahko pogoji, v katerih se gibanje izvaja, nenehno spreminjajo in predstavljajo izziv za ohranjanje športne zmogljivosti in uspešnosti.
Keywords: constraint led approach; motoričen prostor; skill learning; sport; šport; športna vadba; training; trening; usmerjeno raziskovanje