Mariborska župnika, kasnejša sekovska škofa, Ulrik II. pl. Paldauf (1297-1308) in Wocho (1317-1334) - Mlinarič, Jože (Studia Historica Slovenica, 2016)
Za ugledno in bogato mariborsko župnijo so se v srednjem veku potegovali duhovniki plemiškega stanu, zelo izobraženi in z visokimi cerkvenimi službami. Tako so npr. prvi trije znani župniki bili iz rodu gospodov Mariborskih, dva izmed župnikov pa sta postala kasneje celo sekovska škofa. To sta bila Ulrik II. pl. Paldauf (1297-1308) in Wocho (1317-1334). Ulrik je bil salzburški vicedom in ptujski župnik (1290), hkrati pa tudi arhidiakon za Spodnjo marko (1296). Ulrik se kot mariborski župnik omenja od leta 1295, to vlogo pa je bržkone opravljal do leta 1300. Ulrikov naslednik Wocho se kot mariborski župnik omenja v več listinah za naše oziroma za bližnje samostane (Vetrinj, Žičko kartuzijo, Št. Pavel na Koroškem in Studenice) v letih 1300-1315.
Keywords: cerkvena zgodovina; Maribor; srednji vek; župnije