Triglav - gora naših gora in simbol slovenstva - Berčič, Herman (Šport (Ljubljana), 2018)
V začetku junija 2018 je bil v Mojstrani v Slovenskem planinskem muzeju organiziran dvodnevni posvet o Triglavu in triglavskem pogorju. Ob pomembnih obletnicah, povezanih s Triglavom, so številni strokovnjaki z različnih strokovnih področij obravnavali posamezne vsebine, ki so bile tesno povezane in prepletene z očakom Triglavom. V ospredju so bila področja "Triglav v zgodovini", "Triglav kot simbol", "Triglav in dediščina", "Narava in Triglav", "Triglav v luči turizma" in druga. S posameznih področij so bila dodana nova spoznanja in ugotovitve, ki so obogatila že dosedanja védenja o našem najvišjem vrhu in gori vseh gora. Triglav kot simbol slovenstva je bil obdelan z več zornih kotov in gledišč, ostaja pa temeljno spoznanje, da je treba to veličastno goro, skladno z naravovarstvenimi načeli in trajnostnim razvojem, ohraniti tudi naslednjim rodovom.
Keywords: družina; gorski turizem; simboli; slovenstvo; šolska mladina; Triglav