Pomen okoljskih vprašanj pri zadovoljstvu z življenjem - Polič, Marko (Teorija in praksa, 2023)
V članku skušava z analizo podatkov SJM iz dveh časovnih obdobij, 2011 in 2020, ugotoviti, kako je odnos do okoljskih vprašanj povezan s subjektivnim blagostanjem/zadovoljstvom z življenjem. Analize podatkov SJM v omenjenem obdobju nakazujejo, da se ljudje okoljske problematike zavedamo, vendar ta vprašanja zaznavamo kot abstraktna, »nekje drugje«, zato se nam zdijo za oceno zadovoljstva s svojim življenjem manj pomembna kakor konkretna življenjska vprašanja, kot je zdravje ali materialno stanje. Ugotovitve komentirava v kontekstu teorije sestavljenih ravni in tudi okoljskih težav v letih 2022 in 2023, ko so nas pestile vročina, suša in poplave, ki utegnejo to zaznavanje spremeniti.
Keywords: environmental psychology; life satisfaction; okoljska psihologija; positive psychology; pozitivna psihologija; subjective well being; subjektivno blagostanje; zadovoljstvo z življenjem