Stališča pripadnikov Slovenske vojske do mednarodnega terorizma - Čaleta, Denis (Teorija in praksa, 2009)
V prispevku se znanstveno lotevam problema vloge oboroženih sil na področju zoperstavljanja terorizmu in predvsem stališč pripadnikov oboroženih sil do mednarodnega terorizma. V tem okviru se pojavlja pomembna raziskovalna dilema, ali obstaja razkorak v zaznavanju groženj mednarodnega terorizma med splošnim javnim mnenjem in mnenjem kvalificiranih ciljnih skupin, med katere sodijo pripadniki oboroženih sil. V tem primeru gre hipotetično torej za razkorak med realnimi grožnjami terorističnega ogrožanja varnosti, ki jih pripadniki oboroženih sil zaznavajo predvsem na mednarodnih operacijah in misijah, ter zavedanjem širše družbene skupnosti o tovrstnih grožnjah. Izvedeni sta bili analiza rezultatov ankete, opravljene na kvalificirani ciljni skupini pripadnikov Slovenske vojske, o dejavnikih, ki vzpodbujajo dejavnosti mednarodnega terorizma, ter primerjava teh rezultatov z občim javnim mnenjem v Republiki Sloveniji. Na področju zaznavanja groženj mednarodnega terorizma empirično ugotavljam razkorak med normativnim in stvarnim ter razkorak med normativnim in zaznanim. Če v tem okviru prihaja do razkoraka med stališči pripadnikov protiterorističnih struktur in politiko njihovih organizacij, to lahko predstavlja velik problem.
Keywords: Armed forces; Oborožene sile; Slovenian Armed Forces; Slovenian Army; Slovenska vojska; International terrorism; Mednarodni terorizem; terorizem; boj proti terorizmu; analize