Structure and properties of AlMgSi alloys after ECAP and POST-ECAP ageing - Fujda, Martin (Materiali in tehnologije, 2012)
Primerjali smo lastnosti EN AW 6082 in EN AW 6063 aluminijevih zlitin, raztopno žarjenih pred stiskanjem skozi pravokotni kanal (ECAP), po stiskanju ECAP in umetno staranih po ECAP-postopku. Zlitine v gašenem stanju so bile močno deformirane pri sobni temperaturi s tehniko ECAP po poti Bc. Ponovljena ECAP je povzročila nastanek ultra drobnozrnate podmikrostrukture z veliko gostoto dislokacij, velikim utrjevanjem zlitin in s tem povečanje trdnosti ter poslabšanje duktilnosti preiskovanih zlitin. Optimalni režim umetnega staranja po veliki plastični deformaciji je povzročil samo izboljšanje natezne duktilnosti materiala, njihova trdnost pa je bila zmanjšana zaradi učinka mehčanja pri popravi trdne raztopine in sproščanju notranjih napetosti, ki prevladujejo nad učinkom utrjevanja z izločanjem izločkov metastabilne b''- in b'-Mg2Si faze med postopkom umetnega staranja.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; ECAP ageing; stiskanje; pressing; staranje; microstructure; mikrostruktura; mechanical properties; mehanske lastnosti