Folk music research in "old" Austria and in "new" Europe concerning understanding between nations and national endeavors - Hois, Eva Maria (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Leta 1904 je bila osnovana akcija Ljudska pesem v Avstriji, katere namen je bil zapisati ljudsko glasbo iz vseh delov avstroogerske monarhije. Razlogi za ta projekt niso bili samo folkloristični, temveč tudi družbenopolitični. Projekt je namreč nameraval spodbuditi večje razumevanje drugega in promovirati nadnacionalno zavest. Podobni napori se uveljavljajo tudi danes. Tako Steirisches Volksliedwerk v sodelovanju z drugimi vodi terensko delo ob meji med Štajersko in Slovenijo. Bogastvo gradiva, dokumentiranega na tem območju, preseneča. Upajmo, da ljudska glasba lahko pripomore tudi k večji strpnosti med narodi v razširjeni Evropski uniji.
Keywords: etnomuzikologija; folkloristics; folkloristika; ljudske pesmi; Ethnopoetics; narodna identiteta; Austria; Avstrija