Nove tujerodne rastlinojede žuželke v favni Slovenije - Seljak, Gabrijel (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2017)
Objavljene so najdbe petih tujerodnih rastlinojedih žuželk, ki so nove za favno Slovenije: Prociphilus (Meliarhizophagus) fraxinifolii (Riley 1879) Hemiptera: Aphididae, Cacopsylla fulguralis (Kuwayama 1908) Hemiptera: Psyllidae, Epitrix hirtipennis (Melsheimer 1847) Coleoptera: Chrysomelidae, Euxesta notata (Wiedemann 1830) in E. pechumani Curran 1938 Diptera: Ulidiidae. Pri vsaki vrsti so na kratko obravnavane diagnostične značilnosti, bionomija, prehranjevalne značilnosti, razširjenost ter potencialne gospodarske in okoljske grožnje. Vse nove vrste so tudi fotografsko dokumentirane. Napravljen je ključ za določanje vrst tujerodnega rodu Euxesta, ki se pojavljajo v Evropi.
Keywords: alien insects; distribution; insects; prevalence; razširjenost; Slovenia; Slovenija; tujerodne žuželke; žuželke