Algarve, evropski "konec sveta" - Gradišar, Boštjan (Geografski obzornik, 2000)
Portugalska pokrajina Algarve je ena tistih evropskih pokrajin, ki so se zaradi razmaha množičnega turizma po drugi svetovni vojni močno spremenile. Turiste privlači s svojo zgodovino, prelepimi peščenimi plažami pod mogočnimi klifi ter s svojsteveno kulinariko. Dežela na zhodu, kot so Algarve poimenovali mavrski osvajalci, tako postaja ena izmed turistično najbolj razvitih regij v Evropi, pri razvoju turizma pa se žal ni izognila napakam, kot so jih napravili že njihovi španski sosedje.
Keywords: Algarve; Portugalska; regionalna geografija; zgodovina