Staro mestno jedro Kranja - Urbanec, Andreja (Šolska knjižnica, 2017)
Uvajanje formativnega spremljanja je trenutno vseslovenski projekt, ki pa se ga lotevamo različno. Nekateri se ga bojijo, otepajo, nekateri pa ga z veseljem bolj podrobno spoznavamo in vpeljujemo v pouk. Članek opisuje primer uvajanja elementov formativnega spremljanja v prakso. Knjižničarji imamo glede na naravo našega dela veliko možnosti v formativnem spremljanju. Ker pa nimamo na razpolago samostojnih ur pouka, je potrebno usklajevanje z različnimi učitelji. To pa je po svoje spodbudno, saj tako prenašamo svoje znanje in aktivne metode dela tudi na sodelavce. Članek prinaša opis učnih ur, pri katerih so učenci spoznavali svojo ožjo okolico - staro mestno jedro Kranja - prek virov in literature. Pouk v razredu je bil le predpriprava na terensko delo. Tam pa so učenci v vlogi turističnega vodiča pokazali rezultate svojega dela. V članku so bolj podrobno predstavljeni naslednji elementi: ugotavljanje predznanja, oblikovanje kriterijev uspešnosti in sovrstniška povratna informacija.
Keywords: domoznanstvo; formativno spremljanje; knjižnično informacijsko znanje; medpredmetno povezovanje; povratne informacije; preverjanje znanja; šolske knjižnice; terensko delo