Vizualizacija prostorskih medicinskih podatkov na osebnem računalniku - Podgorelec, David (Informatica Medica Slovenica, 2002)
V članku je predstavljen algoritem za senčenje prostorskih podatkov, ki je zaradi svoje enostavnosti in hitrosti primeren tudi za uporabo na osebnem računalniku. Množice podatkov, ki jih je zmožen vizualizirati, so dovolj velike za učinkovito rabo v medicinskih aplikacijah. Algoritem temelji na sekundarnem geometrijskem modelu, ki smo ga poimenovali seznam vidnih vokslov. Vizualizacijo poskuša pospešiti s predhodnim izločanjem vokslov, nezanimivih za uporabnika. Ti tako imenovani beli voksli predstavljajo zrak, notranjost objektov in dele površja objektov, ki niso vidni iz trenutnega položaja opazovalca. Delovanje in učinkovitost algoritma smo predstavili na nekaj praktičnih primerih uporabe pri vizualizaciji medicinskih podatkov.
Keywords: computer graphics; izdelava modelov; medical data sets; prostorski podatki; računalniška grafika; senčenje prostorskih podatkov; visualisation; vizualizacija medicinskih podatkov; vizualizacija prostorskih podatkov; voksli; volume data; volume data visualisation; volume rendering; voxels; znanstvena vizualizacija