O vlogi in pomenu avstrijskih uradnikov v okupirani Bosni in Hercegovini na primeru življenja in dela sodnika Augustina Oblaka (1867–1935) - Vodopivec, Barbara (Studia Historica Slovenica, 2023)
Besedilo na podlagi literature, arhivskih virov iz Arhiva Republike Srpske in družinskih arhivov ter na podlagi intervjujev s sorodniki, zgodovinarji in s pravnimi strokovnjaki opisuje delovanje sodnika Augustina Oblaka (1875, Vrhnika - 1935, Ljubljana) v času, ko je med leti 1895 in 1934 kot državni uradnik služboval v Bosni in Hercegovini. Njegovo življenje in delo sta umeščena v kontekste okupacije in aneksije Bosne in Hercegovine, vzpostavljanja novega upravnega in pravnega sistema, delovanja tajnih dijaških društev in represivnega odziva oblasti. Ob tem besedilo riše takratne družbene razmere narodnostno in versko raznolikega okolja in se še posebej posveti Banjaluki, kjer je Oblak z družino tudi najdlje živel. Prispevek temelji na metodah zgodovinopisja in biografskega raziskovanja, v interpretacijo pa pritegne konteksta mikrozgodovine in kulturnega transferja.
Keywords: Annexation of Bosnia and Herzegovina to the Austro-Hungarian Monarchy (1908); Avstro-Ogrska; civil servants; history; Javni uslužbenci; Oblak, Augustin; okupacija Bosne in Hercegovine; Priključitev Bosne in Hercegovine Avstro-Ogrski (1908); secret student organizations; slovenski sodniki; tajna dijaška društva; Zgodovina