Samospevi Benjamina Ipavca na nemška besedila - Nagode, Aleš (Muzikološki zbornik, 2018)
Benjamin Ipavec, ki velja za osrednjo osebnost slovenske preporodne glasbe, je vzporedno ustvarjal tudi pesmi za glas in klavir na nemška besedila. V njih se kaže kot značilen predstavnik bidermajrskega časa, z izredno enotno ustvarjalno poetiko. Tako kot pri izbiri besedil, je tudi v uglasbitvah iskal zlitje formalne brezhibnosti in poglobljenega izraza.
Keywords: 19.st.; Ipavec, Benjamin; nemška poezija; samospev; slovenska glasba; slovenski skladatelji; večkulturnost