Metodologije spremljanja cen gozdnih lesnih sortimentov v izbranih državah - Ščap, Špela (Acta silvae et ligni, 2022)
Spremljanje gibanja cen gozdnih lesnih sortimentov je pomembno za uspešno strateško načrtovanje predvsem ob nenadnih spremembah na trgu lesa ter pri izpolnjevanju trgovinske politike. Prihodek od prodaje lesa je še vedno najpomembnejši kriterij, ki vpliva na aktivnost lastnikov gozdov oziroma upravljalcev pri intenziviranju gospodarjenja z gozdovi. V prispevku so predstavljeni podatkovni viri za cene gozdnih lesnih sortimentov v Sloveniji in izbranih evropskih državah ter opisane glavne značilnosti posameznih metodologij zbiranja cen gozdnih lesnih sortimentov. Po preučitvi posameznih metodologij zbiranja cen gozdnih lesnih sortimentov je bilo ugotovljeno, da se med seboj razlikujejo in je za spremljanje trga gozdnih lesnih sortimentov treba poznati in upoštevati kriterije za opredelitev posameznega ali skupine gozdnih lesnih sortimentov, ki so vključeni v statistiko. Še bolj pa je potrebna previdnost pri primerjavah cen med posameznimi viri, saj je poimenovanje in razvrščanje gozdnih lesnih sortimentov med državami, ponekod tudi med regijami, različno. V prispevku je bila narejena tudi primerjava cen za hlode smreke kakovostnega razreda B med petimi različnimi podatkovnimi viri za Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo in Češko.
Keywords: cene; gozdni lesni sortimenti; okrogli les; razvrščanje; trg