"Einen guten Flügel und auch ein gutes Clavicord haben" - Speerstra, Joel (Muzikološki zbornik, 2011)
Študij haptičnih povratnih informacij v zvezi z različnimi zgodovinskimi instrumenti s tipkami postavlja vprašanje, zakaj je C. P. E. Bach med drugim spodbujal praktične glasbenike, da se posvetijo fenomenologiji mnogovrstnih instrumentov s tipkami in da se tako na vseh ustrezno verzirajo.
Keywords: artistic research; clavicord; čembalo; haptics; haptični vtisi; harpsichord; klavikord; organologija; organology; umetniško raziskovanje