The (un)constitutionality of the financial investigation as provided by the Financial Administration Act – a case study - Flander, Benjamin (Varstvoslovje, 2022)
Namen prispevka: Prispevek podaja poglobljeno analizo ureditve finančnih preiskav po Zakonu o finančni upravi (“ZFU”, 2014) in način izvajanja regulativnega okvira tega instrumenta v Sloveniji. Predstavlja pogoje za uvedbo finančne preiskave, pristojnosti in pooblastila preiskovalcev, status preiskovanca ter postopek in zaključek finančne preiskave. V prispevku zagovarjamo stališče, da je bodisi obstoječi regulativni okvir bodisi način izvajanja regulativnega okvira finančne preiskave protiustaven. Metode: Uporabili smo normativno metodo, metodo analize in sinteze ter študijo primera. Ugotovitve: Trdimo, da 100. člen “ZFU” (2014), ki ureja finančne preiskave, ni v skladu z Ustavo oziroma načinom izvajanja te določbe s strani Finančne uprave RS, ki ima oporo tudi v odločbah sodišč. Finančna uprava, Upravno sodišče in sodišča splošne pristojnosti razlagajo in izvajajo 100. člen “ZFU” v delu, ki se nanaša na trenutek, ko je končana finančna preiskava in začet postopek davčnega inšpekcijskega nadzora, na način, ki ni skladen z obrazložitvijo Ustavnega sodišča Republike Slovenije v odločbi št. U-I-69/22-4. Omejitve/uporabnost raziskave: Raziskava ne vključuje primerjalne analize, to je analize ureditve in prakse izvajanja finančnih preiskav v zvezi s kršitvami davčnih predpisov v drugih državah.
Keywords: constitution; financial administration; Financial Administration Act; financial investigations; finančna uprava; finančne preiskave; ustava; Zakon o finančni upravi