Nacionalna kritična infrastruktura v Republiki Sloveniji - Prezelj, Iztok (Teorija in praksa, 2009)
Nacionalna kritična infrastruktura zajema vse podporne sociotehnične sisteme, ki družbi omogočajo nemoteno in stabilno delovanje. Sem sodijo predvsem energetski, prometni, telekomunikacijski, informacijski, finančni, zdravstveni in drugi sistemi, katerih moteno delovanje bi lahko ogrozilo stabilnost in celo varnost sodobne družbe in države. Relevantnost kritične infrastrukture se je v nedavni preteklosti povečala predvsem zaradi terorističnega delovanja, ki se v veliki meri usmerja tudi na tovrstno infrastrukturo. Cilj tega članka je opredeliti varnostni pomen nacionalne kritične infrastrukture ter analitično in sintetično prikazati kritično infrastrukturo v Sloveniji. Avtor je v članku identificiral številne infrastrukture oziroma sektorje, ki bi jih lahko označili kot družbeno in varnostno kritične v Sloveniji. Ti sektorji so večinoma mrežno strukturirani, različno razvejani, kompleksni ter kritični, kar pokaže indeks kritičnosti.
Keywords: Nacionalna varnost; National security; Infrastructure; Infrastruktura; Slovenia; Slovenija; tveganje; kritičnost