Phenological variability and resistance to late spring frost of common beech in the international provenance test in Bosnia and Herzegovina - Memišević Hodžić, Mirzeta (Acta silvae et ligni, 2021)
Namen raziskave je bil določiti začetek, konec in trajanje fenoloških faz, stopnje škode, ki jo povzroči pozno pomladanska pozeba, in zimsko retencijo listja. Raziskava je bila opravljena na območju mednarodnega provenienčnega poskusa navadne bukve v Bosni in Hercegovini. Poskus obsega osem provenienc iz Bosne in Hercegovine, štiri iz Nemčije, tri iz Srbije, po dve iz Hrvaške, Romunije in Švice ter eno iz Madžarske. Leta 2019 so bile ocenjene fenologija listja, škoda na krošnjah zaradi pozno pomladanske pozebe in retencija listja. Pri večini provenienc se je olistanje začelo 17. aprila 2019. Škoda na celotni krošnji je najvišji delež dreves prizadela na provenienci BW Bad Wildba v Nemčiji (68 %), najmanjši delež pa na provenienci Konjuh Kladanj v Bosni in Hercegovini (3,2 %). Provenienca Herzogenbuchsee iz Švice je imela najvišji delež zimske retencije listja (37,5 % dreves). Rezultati so uporabni za izbiro provenienc, ki so odporne na nizke temperature na območjih pozno pomladanske in zgodnje jesenske pozebe.
Keywords: common beech; fenofaze razvoja listov; frost damage; international provenance test; leafing phenophases; mednarodni provenienčni poskus; navadna bukev; škoda po zmrzali; winter leaf retention; zimska retencija listja