Umetna inteligenca in pravice iz ustvarjalnosti - Damjan, Matija (Podjetje in delo, 2023)
Generativna umetna inteligenca (UI) je na uporabnikov poziv sposobna ustvarjati besedilo, slike ali druge medije. Prispevek preučuje, ali in kako so izdelki UI varovani s pravicami intelektualne lastnine. V poštev pridejo avtorska pravica, morebitna nova sorodna pravica proizvajalca UI in patent za izum, ki ga je generirala UI. Drugo obravnavano vprašanje je, kako generativna umetna inteligenca posega v pravice človeških ustvarjalcev, če se s strojnim učenjem na obstoječih avtorskih delih nauči posnemati njihov slog in če iz posnetka igralčeve slike in glasu generira igralčev nastop v novi filmski vlogi.
Keywords: Avtorske pravice; generativna umetna inteligenca; Intelektualna lastnina; izvajalci; patenti; sorodne pravice; strojno učenje; Umetna inteligenca