Športna rekreacija na fakulteti za šport in njeni odmevi v slovenskem športnem in družbenem prostoru - Berčič, Herman (Šport (Ljubljana), 2023)
Športna rekreacija je bila na Fakulteti za šport osnovana kot študijski program, v katerem so (smo) študentje s pomočjo pedagoškega, strokovnega in raziskovalnega dela spoznavali posamezne tvorne segmente te različice športa. Razvoj področja športne rekreacije je potekal skladno z razvojem širšega družbeno-ekonomskega okolja in ožjih torišč športa, temeljil pa je tudi na izsledkih nekaterih drugih strokovnih in znanstvenih disciplin. V okviru notranje delitve je bila preučevana celotna struktura prebivalstva v bivalnem okolju in vsi njeni sestavni deli, zlasti družina, obdobje zrelosti in starejših ljudi. Posebej je bilo obdelano delovno okolje s številnimi organizacijskimi in vsebinskimi oblikami športne rekreacije, ki so se udejanjale v številnih delovnih organizacijah oz. podjetjih. Športna rekreacija je z obravnavo v povezavi s turizmom pospešila njegov razvoj in dala določen delež k vsebinski obogatitvi športa v turizmu. Sistematično znanstveno-raziskovalno delo je bogatilo celotno področje, številni diplomanti pa so dvigali raven ozaveščenosti in športno kulturo slovenskega prebivalstva
Keywords: bivalno okolje; delovno okolje; raziskovalna dejavnost; razvoj; šport; športna rekreacija; turizem