Life-story method utilisation for professional development of high school counselors in Slovenia - Kokol, Katja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
V članku smo želeli raziskati profesionalni razvoj svetovalnih delavcev v Sloveniji, ki izhajajo iz psihološke stroke, z metodo poklicne biografije. Namen je identificirati dejavnike, ki so pomembni za njihov profesionalni razvoj ter njihov pogled na vpliv teh dejavnikov na poklicni razvoj. Kategorije profesionalnega razvoja smo izluščili na podlagi primerjave podobnosti v poklicnih biografijah svetovalnih delavcev in smo jih razvrstili v pet področij – osnovno izobraževanje, pripravo na poklicno delo, delovno klimo in odnose znotraj kolektiva, stres in izgorelost ter varovalne dejavnike in motivacijo za delo. Rezultati so pretežno skladni z rezultati predhodnih raziskav in kažejo, da je delo svetovalnih delavcev pestro in pogosto stresno.
Keywords: motivacija; poklicna biografija; poklicni razvoj; srednje šole; stres; svetovalni delavci; šolsko svetovalno delo