Embracing a caring identity within the capitalist division of labour - Bembič, Branko (Teorija in praksa, 2019)
Članek kritično pretresa pojem skrbne moškosti in domnevno povezavo med vpetostjo moških v skrbstveno delo, temu ustrezno identitetno spremembo in od tod izhajajoče emancipacijske učinke. Hipotezo skrbne moškosti avtor najprej sooči s teorijo družbene reprodukcije, nato omenjeno povezavo ovrednoti s podatki o spolni segregaciji profesionalnega skrbstvenega dela in s študijo primera v dveh domovih upokojencev. Analiza pokaže, da empirična študija podpira tezo o upoštevanju vrednot, povezanih s skrbno moškostjo, vendar se učinki zdijo prej represivni kot emancipacijski.
Keywords: Capitalism; Družbena reprodukcija; Kapitalizem; Marksizem; Marxism; Masculinity; Moškost; skrbstveno delo; Social reproduction