Sawflies (Hymenoptera: Symphyta) in the collections of the Slovenian Museum of Natural History - Milivojević, Tamara (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2009)
Rastlinske ose so prisotne v skoraj vseh habitatnih tipih v Evropi. Čeprav njihova številčnost ni tako visoka kot pri ostalih kožekrilcih (Hymenoptera), predstavljajo rastlinske ose pomemben člen v ekosistemu in so zelo raznolika skupina žuželk. Ozemlje Slovenije pripada štirim zoogeografskim regijam in to ponuja velike možnosti za razvoj raznovrstne favne rastlinskih os. V Slovenijije dolga tradicija entomoloških raziskovanj in mnogi zbiratelji so prispevali gradivo rastlinskih os v zbirko Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Najstarejši primerek, ki pripada vrsti Arge cyaneocrocea, je leta 1919 zbral Mate Hafner. Poleg njega so gradivo prispevali še dr. Jože Staudacher, dr. Evgen Jaeger, Tauber, Josip Stussiner, Savo Brelih in Rudolf Rakovec. V zbirkah smo našli 71 vrst rastlinskih os, ki jih uvrščamo v pet družin: lesne ose (Siricidae), betičaste ose (Cimbicidae), steblikarice (Cephidae), argide (Argidae) in listarice (Tenthredinidae). Žal so nekateri primerki v preslabem stanju za nedvoumno določitev vrste, nekateri pa na listkih nimajo zapisanih lokalitet ali pa so namesto lokalitet uporabljene šifre, ki jih nismo uspeli razvozlati.
Keywords: entomologija; favna; ose; Slovenia; Slovenija