Narodne manjšine in Ustava - Škrk, Mirjam (Pravnik, 2024)
Slovenska Ustava ureja individualne in kolektivne manjšinske pravice avtohtonih italijanske in madžarske narodne manjšine ter položaj v Sloveniji živečih Romov. Zato je bila kritizirana, ker ne določa manjšinskega varstva za slovenske državljane, ki pripadajo narodom in narodnostim iz nekdanjih jugoslovanskih republik, s čimer so mišljene »nove manjšine«. Poleg tega avstrijski organi vztrajno pozivajo Slovenijo k podelitvi manjšinskih pravic v Ustavi posameznikom, ki pripadajo nemško govoreči etnični skupini v Sloveniji. V luči kritičnih pripomb, ki jih je sprejel Svetovalni odbor po Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin v svojem Petem mnenju za Slovenijo, članek prikaže varstvo narodnih manjšin v mednarodnem pravu. Avtorica ugotavlja, da je veljavna ureditev narodnih manjšin v Ustavi v skladu z mednarodnopravnimi zahtevami glede manjšinskega varstva. Še več, Svetovalni odbor po Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin je s pozivom Sloveniji, naj prouči podelitev nemško govoreči etnični skupini in novim manjšinam dostop do ustavno varovanih manjšinskih pravic, ravnal ultra vires. Ne glede na to so zahteve novih manjšin po ustavnem manjšinskem varstvu legitimne. V pristojnosti Državnega zbora je, da prouči te zahteve.
Keywords: individual and collective minority rights; individualne in kolektivne manjšinske pravice; narodne manjšine; narodne manjšine in mednarodno pravo; national minorities and international law; pristojnost nadzornih teles za narodne manjšine in notranje pravo držav pogodbenic; regional and special treaties on the protection of minorities; regionalne in posebne pogodbe o varstvu narodnih manjšin; the competence of the supervisory bodies on national minorities and the internal law of the contracting parties; the Constitution; Ustava