Katalitični antioksidanti kot nove zdravilne učinkovine - Perdih, Andrej (Farmacevtski vestnik, 2006)
Veliko bolezenskih stanj je povezanih s prekomernim nastajanjem reaktivnih kisikovih zvrsti (ROS). Z manganovimi spojinami, ki oponaoajo reakcijo dismutacije, ki jo katalizira encim superoksid dismutaza (SOD), se odpira moanost nevtralizacije reaktivnosti ROS. Ti katalitioeni antioksidanti, ki so manganove ione vsebujooee uoeinkovine, so mimetiki encima SOD. Razlikujejo se po in vitro selektivnosti odstranjevanja superoksidnega radikala. Najbolj selektivni so makrociklioeni mimetiki SOD, manj selektivni pa saleni in metaloporfirini. Predstavljene uoeinkovine so uoeinkovite pri zdravljenju kardiovaskularnih, nevrodegenerativnih in respiratornih boleznih, pri vnetnih procesih in pri modulaciji boleoeine ter predstavljajo pomemben poskus zaoeetka zdravljenja z uporabo katalitioenih antioksidantov
Keywords: antioksidanti; antioxidant; drug; katalitični antioksidanti; metaloporfirini; reaktivne kisikove zmesi; saleni; superoksid dismutaza; zdravila