Zasnova Plečnikovega načrtovanja prenove Ljubljane - Jan, Andreja (Urbani izziv, 2001)
Večina Plečnikovih del je nastala v ožjem mestnem jedru, predvsem na stiku starega srednjeveškega jedra z nastajajočim mestom. Plečnik je postopno ustvaril kompozicijo prostorov, ki so obdajali staro mesto oziroma bili pomembni povezovalni členi med srednjeveškim in modernim mestom, takrat v prvem razmahu. Iz negovega dela je razvidno, da je svoje domišljisko mesto realiziral metodično in postopno, z arhitekturnimi povdarki in na podlagi povezav med posameznimi ključnimi točkami mesta. V mestnem prostoru je prepoznaval ključne točke mesta, jih povezoval v prostorske osi in zraščal v tedanje mestno tkivo.
Keywords: architecture; arhitektura; Ljubljana; Plečnik, Jože, 1872-1957; prenova; urbani razvoj; urbanism; urbanizem