Impact of Covid-19 on the digitalisation of administrative procedures - Kovač, Polonca (Teorija in praksa, 2021)
Pandemija Covida-19 je preoblikovala našo družbo, vključno z upravnimi postopki kot razmerji med oblastmi ter državljani in podjetji. Prek njihove inovativne digitalizacije pa je v 58 upravnih enotah v Sloveniji prišlo do razvoja odzivnega upravnega sistema. Z uporabo normativne, deskriptivne in statistične raziskovalne metode so opredeljeni dejavniki in ovire na področju, med prvimi zlasti zahteve strank, med drugimi pa manko pravnih podlag in z vrha vodene organizacije. Rezultati korelacijske matrike kažejo, da ima digitalizacija tudi pomembne pozitivne učinke na načela dobrega upravljanja. Nadalje večje enote lažje uvajajo višjo stopnjo digitalizacije in s tem boljše javno upravljanje. Ugotovitve so uporabne za oblikovanje na dokazih temelječih javnih politik za ustrezen odziv na pandemijo.
Keywords: administrative procedures; Covid-19; digitalisation; digitalizacija; dobro javno upravljanje; good public governance; innovation; inovativnost; javna uprava; public administration; Slovenia; Slovenija; upravni postopki