Slovenski otroci so med telesno najbolj dejavnimi na svetu - Sember, Vedrana (Šport (Ljubljana), 2017)
Povečanje telesne nedejavnosti otrok in mladine ter z njo poveznih zdravstvenih tveganj je eden perečih problemov sodobne družbe. Slovenija se je v letu 2016 pridružila svetovni pobudi Active Healthy Kids Global Alliance za spremljanje ukrepov politik, usmerjenih v povečanje telesne dejavnosti otrok in mladostnikov. Skupina slovenskih strokovnjakov je v okviru mednarodne primerjave Global Matrix 2.0. pripravila poročilo za Slovenijo. V tej globalni analizi je sodelovalo 38 držav s 6 kontinentov, prebivalstvo teh držav pa predstavlja 60 % svetovne populacije. Vse države so telesno dejavnost ocenile po enotni metodologiji z devetimi kazalniki: celokupna telesna dejavnost; organizirano športno udejstvovanje; dejavna igra; telesno dejavni prihod v šolo in odhod iz šole; sedeči način življenja; družina in prijatelji; šola; skupnost in grajeno okolje; vladne strategije in vlaganja. Povprečne ocene vseh pokazateljev so bile najvišje na Danskem, v Sloveniji in na Nizozemskem. Slovenija se je najbolje odrezala v kazalniku šola z najvišjo oceno A in v celokupni telesni dejavnosti z oceno A-. Njen najnižje ocenjen kazalnik je bil dejavna igra (ocena D), medtem ko za kazalnika družina in prijatelji ter skupnost in grajeno okolje nimamo dovolj ustreznih podatkov za vrednotenje.
Keywords: adolescents; children; javno zdravje; mladina; otroci; physical activity; politics; politika; public health; SLOfit; sport; šport; športna vzgoja; športnovzgojni karton; telesna dejavnost