Student satisfaction as a performance indicator of higher education institution - Nastasić, Aleksandra (Mednarodno inovativno poslovanje, 2019)
Sodobni sistemi za merjenje uspešnosti vključujejo zadovoljstvo potrošnikov kot pomemben kazalnik uspešnosti. Ključni kazalniki uspešnosti s stališča visokošolske ustanove (v nadaljnjem besedilu: HEI) v Srbiji so kazalniki kakovosti, ki se uporabljajo za oceno trenutnega stanja; prepoznati napake v storitvi in obnoviti storitve; izboljšati skupno kakovost institucije in določiti prihodnji razvoj institucije. V vse bolj konkurenčnem in dinamičnem izobraževalnem okolju se vodstvo visokošolske ustanove zaveda pomena zadovoljstva študentov v okviru motivacije in zadrževanja študentov, priporočil potencialnim študentom, zaposlovanja in financiranja ter upravljanja uspešnosti.
Keywords: educational process; higher education; izobraževalni proces; kazalniki uspešnosti; nepedagoška podpora; non-teaching suppor; performance indicators; student satisfaction; visokošolska izobrazba; zadovoljstvo študentov