Enofazno trifazni napetostni pretvornik - Milanovič, Miro (Informacije MIDEM, 2002)
V prispevku bo opisana pretvorba enofaznega napetostnega sistema v trifazni napetostni sistem. Ta pretvorba je bila zasnovana na uporabi Parkove transformacije. Parkova transformacija se je opravila na trifaznem transformatorju, ki je bil del pretvorniškega vezja. Pretvorniško vezje, ki napaja navitje srednjega stebra transfomatorja, mora zagotoviti za p/2 zakasnjeno napajalno napetost glede na enofazno napetost, ki jo priključimo na navitja stranskih stebrov. Teoretične domneve so na koncu potrjene z laboratorijskim eksperimentom.
Keywords: Electronika; elektronika; energetika; Parkova transformacija; pretvorniki; transformatorji