The political use of the figure of John Coltrane in American poetry - Šalamon, Samo (ELOPE (Ljubljana), 2007)
John Coltrane je eden najvplivnejših in najpomembnejših glasbenikov in skladateljev 20. stoletja, saj je njegova glasba spremenila svet jazza in svet poezije ter postavila nove standarde v obeh umetniških krogih. John Coltrane je bil navdih jazz glasbenikom in ameriškim pesnikom že v 60ih letih prejšnjega stoletja, saj so pesniki Black Arts gibanja, kot so Amiri Baraka, Sonia Sanchez, Askia Muhammad Toure, Larry Neal in drugi uporabili in interpretirali njegovo glasbo za namene politične propagande v svoji poeziji. V tem primeru gre za politično Coltrane poezijo. Po drugi strani je bila glasba Johna Coltranea navdih za drugo vrsto pesnikov, glasbeno Coltrane poezijo, ki se je pričela pojavljati v 70ih letih 20. stoletja, kjer je poezija izražala resnično duhovno sporočilo Coltraneove glasbe. Pesniki, ki spadajo v to skupino, kot so Michael S. Harper, William Matthews, Jean Valentine, Cornelius Eady, Philip Levine, Nathaniel Mackey, so pisali poezijo preko meja politike, spola ali obravnavanja rasne tematike. V tem eseju se bom osredotočil na prvo vrsto Coltrane poezije, kjer je Coltraneova glasba služila za promocijo političnih idej gibanja Black Arts v povezavi s političnimi idejami Malcolma X. Ti pesniki so spremenili in premaknili Coltraneovo duhovno glasbeno sporočilo v sfere črnskega nacionalizma.
Keywords: afro-ameriška poezija; ameriška književnost; ameriška poezija; Black Arts gibanje; glasba; jazz; politika; vpliv glasbe na poezijo