European migration crisis - Luša, Đana (Teorija in praksa, 2018)
V članku problematiziramo evropsko migracijsko krizo, ki je na Hrvaškem kot tranzitni državi na zahodni balkanski poti dosegla vrhunec spomladi in poleti 2015. Glede na vse večjo uporabo ekonomskih, varnostnih in kulturno-identitetnih stereotipov v državah, ki jih je prizadela migracijska kriza, se osredotočamo na analizo migracij z diskurzivne perspektive. Študentsko populacijo Univerze v Zagrebu smo izbrali kot tisto, ki je seznanjena s to problematiko preko različnih kanalov, v nekaterih primerih celo preko študijskega kurikuluma. Raziskava je bila izvedena v dveh fazah (v letu 2016 in v letu 2017). V prvi fazi, izvedeni leta 2016, se je osredotočala na dekonstrukcijo dominantnega diskurza, ki ga reprezentirata vlada in opozicija na novih portalih, ki jih večinoma spremlja selektivna publika, kar smo nato uporabili za pojasnjevanje načina, kako se oblikujejo mnenja študentov glede treh oblik stereotipov, povezanih z migranti: ekonomskim, varnostnim in kulturno-identitetnim. V drugi fazi leta 2017 je bil cilj avtorjev ugotoviti, ali so študentje sekuritizirali migrantsko problematiko in katere elemente sekuritizacije so pripisali krizi.
Keywords: Discourse; Diskurz; International migration; Mednarodne migracije; Nacionalna varnost; National security; Stereotipi; Stereotypes