Pesnitve sodobnih slovenskih pesnic - Pavlič, Darja (Jezik in slovstvo, 2021)
Med literarnimi zvrstmi, ki so značilne za slovensko poezijo, pesnitve doslej niso bile v ospredju, zlasti pa jih niso pisale ženske. Toda v zadnjih letih so pesnice napisale vrsto del, ki ustrezajo tej oznaki, in s tem dokazale veliko ustvarjalno moč. V razpravi se najprej ukvarjam s teorijo in zgodovino pesnitve, pri čemer posebej opozorim na raznolikost pesnitev v ameriški poeziji, potem pa analiziram najnovejša dela Nine Dragičević, Katje Gorečan in Kristine Hočevar, tako da raziščem uporabljene pesniške postopke in teme. Vsa obravnavana dela spadajo med modernistične in eksperimentalne pesnitve, za vse je značilna hibridizacija žanrov in širjenje literature z drugimi mediji. Na tematski ravni jih povezuje obravnava različnih oblik nasilja v sodobni družbi.
Keywords: 21. stoletje; 21st century; Dragičević, Nina; Gorečan, Katja; Hočevar, Kristina; long poem; pesnitev; Slovenian literature; Slovenian poetry; Slovenian women poets; Slovenska poezija; Slovenske pesnice