Izkoreninil sem bom/Mich ausgraben - Poniž, Denis (Jezik in slovstvo, 2013)
V članku želimo na primeru dveh pesniških zbirk Janija Oswalda, Babylon/Babilon in Achillenverse, spregovoriti o odnosu mlajše generacije slovenskih pesnikov na avstrijskem Koroškem do dvojezične stvarnosti, ki opredeljuje njihovo ustvarjanje. V določanju značilnosti lastne poetike v prostoru socialno-politične stvarnosti je Oswald s svojo poetiko izstopil iz modela slovenske nacionalnoobrambne literature in ta model nadomestil z jezikovno igro, ki uporablja prijeme konkretne poezije, obenem pa skuša razumeti dvo- ali celo trijezično stvarnost regionalnega prostora med Alpami in Jadranom, a še posebej koroško stvarnost, ki živi med regionalizmom in multikulturnostjo.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; avstrijska književnost; poezija; Slovene; slovenščina; bilingualism; dvojezičnost; jezikovne igre; literarne študije