Ela Peroci - most med šolsko in splošno knjižnico - Praprotnik, Maja (Šolska knjižnica, 2023)
Naslov poslanice kanadske sekcije IBBY za leto 2022 se je glasil: »Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku«. Kako priročna ubeseditev leta Ele Peroci in njenega ustvarjalnega opusa, ki kar kliče po razmišljanju, kako otrokom približati lepoto pravljic, saj so le-te nepogrešljiv del otroštva in poleg razvijanja domišljije ter jezikovnih spretnosti spodbujajo tudi ljubezen do branja. V Knjižnici Velenje smo razmišljali o svežih pristopih in dejavnostih, ki bi privabile otroke k obisku in poseganju po knjigah. V želji po sodelovanju s šolskimi knjižnicami in mentorji branja smo zasnovali bralnospodbujevalno akcijo ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci, ki smo jo simbolično poimenovali Med pravljice, kot je naslov jubilejne knjige, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Hkrati z akcijo smo načrtovali tudi likovni in literarni natečaj ter k sodelovanju povabili predšolske in šolske otroke.
Keywords: bibliopedagoško delo; branje; motivacija; pravljice; sodelovanje; splošne knjižnice; šolske knjižnice