Men's experiences of gender (in)equality as a primary or single parent - Humer, Živa (Teorija in praksa, 2019)
Članek obravnava ambivalentne diskurze o sodobnem očetovstvu, pri čemer diskurza feminizma in enakosti spolov zagovarjata enakost v starševstvu, medtem ko diskurz skupin za očetovske pravice vztraja pri esencialističnem razumevanju spolnih vlog. Kljub spolno nevtralni zakonodaji v Sloveniji institucije pri dodeljevanju starševskih pravic očetom sledijo esencialističnemu diskurzu. Analiza dvanajstih intervjujev z očeti, ki so primarni skrbniki otrok, razkriva specifične okoliščine marginaliziranih in soudeleženih moškosti (Connell, 2005) ter opozori na strukturne neenakosti, s katerimi so se srečevali intervjuvani moški v prizadevanjih za starševske pravice. Moški so pojmovani kot sekundarni starši, in to pojmovanje je globoko vpeto v institucije, politike in vsakdanje prakse.
Keywords: Enakost spolov; Fatherhood; Gender equality; Masculinity; Moškost; očetje; Očetovstvo; skupine za pravice očetov; starševske pravice; starševstvo