Vpliv rečne zapornice na Ambroževem trgu na temperaturne in kisikove razmere v Ljubljanici - Sapač, Klaudija (Acta hydrotechnica, 2014)
Cilj projekta Ljubljanica povezuje je izboljšati življenjske razmere ogroženih ribjih vrst v reki. Ustrezne življenjske razmere so poleg povezanosti reke odvisne tudi od fizikalnih in kemijskih lastnosti vode (npr. temperatura in kisik), katerih vrednosti spremljamo s kontinuiranimi meritvami. Analizirali smo izmerjene vrednosti temperature vode in koncentracije raztopljenega kisika na merilnih mestih nad in pod zapornico na Ambroževem trgu. Za obdobje meritev med januarjem 2013 in julijem 2014 smo izračunali povprečne mesečne vrednosti obeh parametrov, določili njuno medsebojno odvisnost in odvisnost temperature vode od temperature zraka ter preverili vpliv zapornice na Ambroževem trgu na koncentracijo raztopljenega kisika v vodi pod zapornico. Ugotovili smo, da so povprečne mesečne vrednosti koncentracije raztopljenega kisika nad zapornico večji del obravnavanega obdobja nižje od koncentracij pod zapornico. Vzrok za razliko med koncentracijami pripisujemo turbulentnemu toku, za katerega je značilno učinkovitejše raztapljanje kisika v vodi. Med temperaturo vode in koncentracijo raztopljenega kisika je visoka negativna linearna korelacija, med temperaturo zraka in temperaturo vode pa visoka pozitivna linearna korelacija. Ugotavljamo tudi, da so na obravnavanih merilnih mestih kisikove in temperaturne razmere ugodne za ciljne ribje vrste projekta. Na 17 merilnih mestih vzdolž reke Ljubljanice bomo nadaljevali s kontinuiranimi meritvami parametrov vode, s katerimi bomo pridobili večji nabor podatkov.
Keywords: correlation; dissolved oxygen; korelacija; Ljubljanica connects; Ljubljanica povezuje; projekti; raztopljeni kisik; temperatura vode; vodostaj; water level; water temperature