Dvostopenjska vetrna turbina - Schweiger, Vlado (Strojniški vestnik, 2005)
V prispevku je predstavljen postopek za povečanje izrabe energije vetra z uvedbo dvostopenjske nasproti se vrteče vetrne turbine. Teoretični aerodinamični izkoristek, poznan kot Betzova meja, se pri tem poveča iz 0,593 na 0,640. V nadaljevanju je predstavljen numerični model, s katerim je bila izdelana analiza tokovnih in energetskih lastnosti za eno- in dvostopenjsko vetrno turbino. Rezultati kazejo na dejansko povečanje izkoristka z vpeljavo druge stopnje, kar potrjuje smotrnost nadaljevanja študije.
Keywords: turbine vetrne; turbine dvostopenjske; izkoristek aerodinamični; analize numerične; vetrne turbine; matematični modeli; aerodinamika