"Hansel and Gretel” - Tratnik, Polona (Acta Histriae, 2023)
Pravljica »Janko in Metka«, ki sta jo napisala Jacob in Wilhelm Grimm, se začne s presunljivo odločitvijo staršev, da zapustita svoje otroke. Izvore motiva so preučevali glede na družbenozgodovinske okoliščine, vendar je motiv zapuščenih otrok v evropski mitologiji in pravljičnem izročilu pravzaprav zelo pogost in sega v antiko. ATU ljudska pravljica tipa 327A se ne pojavi šele v devetnajstem stoletju pri bratih Grimm, ampak že prej, v sedemnajstem in celo v šestnajstem stoletju. Avtorica zagovarja trditev, da razlike v tem, kako otroka oziroma otroci preživijo svoje izgnanstvo, odražajo spremembe v tem, kako je sodobna družba pojmovala svojo organizacijo. Zgodnja baročna zgodba, ki jo je napisal Giambattista Basile, govori o civilni družbi z zgodnjo moderno družbeno pogodbo in legitimira suvereno oblast, medtem ko poznejše različice, ki so jih napisali Charles Perrault in brata Grimm, prikazujejo razsvetljene družbene subjekte, ki so sposobni iziti iz svoje nedoletnosti. Pomembna razsežnost legende o Romulu in Remu iz rimske antike, ki vključuje tudi motiv zapuščenih otrok, predstavlja mimetično rivalstvo. Avtorica pokaže, na kakšen način se mimetično rivalstvo pojavlja v sodobnih pravljicah, ne le v baročnih, ampak že v zgodbi iz šestnajstega stoletja, ki jo je zapisal Martin Montanus.
Keywords: Basile, Giambattista; evropska mitologija; Grimm, Jacob; Grimm, Wilhelm; Grimmove pravljice; mimetično rivalstvo; Montanus, Martin; Perrault, Charles; pravljice; pravljično izročilo; razsvetljenstvo