Turner na literarni sceni in v njenem zakulisju - Grdina, Igor (Studia Historica Slovenica, 2001)
Pavel Turner (1842-1924) se je s književnostjo ukvarjal bolj obrobno; kljub temu pa je iz njegovih objavljenih tekstov in korespodence mogoče izluščiti dovolj konsistenten literarni program. Kot svetovnonazorski utilitarist je bil zagovornik načela, da mora vsako - tudi čisto leposlovno - pisanje služiti vzgoji najširših plasti slovenskega naroda
Keywords: izobraženci; kulturna zgodovina; literarna zgodovina; slovenska inteligenca; slovenska književnost; Turner, Pavel