A longitudinal study of the acquisition of verbal morphology in the EFL classroom - Semren, Mirjana (ELOPE (Ljubljana), 2017)
V prispevku predstavljamo raziskavo, ki ugotavlja, v kakšnem vrstnem redu hrvaški učenci angleščine kot tujega jezika v vmesnem jeziku usvajajo devet slovničnih morfemov. Dodatno smo izbrane morpheme opazovali tudi pri tvorjenju štirih glagolskih časov, da bi ugotovili, v kakšnem vrstnem redu in obsegu se pojavljajo pri usvajanju glagolskega oblikoslovja. Za raziskavo smo uporabili 36 transkripcij zvočnih posnetkov delov razrednih interakcij. Govorne odzive učencev smo spodbudili s pomočjo na nalogah zasnovanih dejavnosti. Uporabo/pojavnost devetih slovničnih morfemov smo proučevali na osnovi obvezne situacijske analize (Brown 1973), s katero smo raziskali obvezno in pravilno rabo morfemov. Rezultati dokazujejo učenčev napredek samo pri usvajanju sedanjika veznega glagola biti. Zaradi pomanjkljive rabe glagolskih morfemov v govoru učencev je bilo tvorjenje glagolskih časov le delno dokazano.
Keywords: angleščina; English; glagolski časi; na nalogah temelječe dejavnosti; obvezno sobesedilo; slovnični morfemi; vrstni red usvajanja