Razporeditve hiperravnin - Konvalinka, Matjaž (Obzornik za matematiko in fiziko, 2012)
Razporeditev hiperravnin je končna množica hiperravnin (afinih podprostorov kodimenzije 1) v evklidskem prostoru ?${\mathbb{R}}^n$?. V tem preglednem članku definiramo osnovni algebrski strukturi, povezani z razporeditvami: delno urejeno množico presekov in karakteristični polinom. Vidimo, kako uporabiti karakteristični polinom za izračun števila območij, na katera razporeditev razkosa prostor, in pokažemo nekaj metod za iskanje karakterističnega polinoma.
Keywords: arrangement; characteristic polynomial; delno urejena množica presekov; discrete geometry; diskretna geometrija; hiperravnina; hyperplane; intersection poset; karakteristični polinom; metoda končnih obsegov; razporeditev